Arai of Feh

Vaak voorkomende symptomen

Amelogenesis Imperfecta (Ai) is een erfelijke ziekte van de tanden bij Italiaanse windhonden. Tekenen van ziekte worden vaak opgemerkt wanneer de melktanden van puppies groeien. Honden met deze aandoening kunnen geen normaal tandglazuur ontwikkelen. Wat resulteert in misvormde tanden met ruwe, onregelmatige oppervlakken en grijs of bruine vlekken. Getroffen volwassen tanden zijn vaak kleiner en scherper dan normale tanden. Prematuur kan overtollig glazuur ervoor zorgen dat de verschijning van groter dan normale ruimte tussen de tanden van de getroffen honden voorkomt. Zelfs bij honden met een jonge leeftijd. Ondanks de glazuur problemen hebben getroffen honden geen verhoogd risico op tandziekten en ontwikkelen ze zelden gaatjes of gebroken tanden.

Italiaanse windhond met normale tanden. De tanden zijn groter, niet puntig; glazuur is glad, niet verkleurd. Hiaten tussen tanden zijn smaller.

Italiaanse windhond met FEH. De glazuuroppervlakken zijn opgeruwd, met donkere verkleuring. Holten zijn zeldzaam, maar deze hond heeft holtes aan de uiteinden van de bovenste en onderste hoektanden.

teef
reu N/N N/FEH FEH/FEH
N/N 100% N/N 50% N/N 50%FEH 100%FEH
N/FEH 50% N/N 50% N/FEH 25%N/N 50% N/FEH 25%FEH/FEH 50%N/FEH 50% FEH/FEH
FEH/FEH 100% N/FEH 50%N/FEH 50% FEH/FEH 100% FEH/FEH

Resultaten bij dna zie onderaan

N/N Geen copie van het feh gen de hond is normaal
N/FEH 1 copie van het feh gen de hond is drager
FEH/FEH 2 copies van het feh gen de hond is lijder