Ras info

Het Italiaanse Windhondje is het kleinste hondje der windhonden. De schofthoogte ligt tussen de 32 tot 38 cm zowel bij reuen als bij teven en het gewicht varieërd tussen de 3en 7 kilo afhangkelijk van de grote van de hond. Zijn fijne gladde vacht komt voor in de kleuren zwart, grijs en isabel (van crèmekleurig tot rood) . In België en de andere FCI- landen zijn ze altijd éénkleurig, waarbij alleen een witte aftekening aan tenen en borst wordt toegestaan. Dit in tegenstelling tot de Italiaantjes in sommige andere delen van de wereld, waarbij veel meer wit is toegestaan. Het Italiaanse Windhondje is een gezond ras. Het is een taai hondje met een grote weerstand tegen ziektes, die bij een goede verzorging een hoge leeftijd kan bereiken (leeftijden van zo'n 15-17 jaar en meer zijn niet ongewoon).

Het Italiaanse Windhondje is een heel sierlijk,opgewekt en intelligent hondje dat altijd in de nabijheid van zijn baas wil zijn en het liefst overal mee naartoe gaat. Door zijn kleine formaat is dat ook heel handig om overal mee naartoe te nemen en zelfs noodzakelijk als hij de enige hond in huis is. Want een Italiaantje dat te veel alleen gelaten wordt kwijnt weg. Vandaar dat de meeste eigenaars ook meerdere hondjes houden.
Dit ras kan ook goed in de stad gehouden worden , maar is ook heel sportief, want ook op de renbaan of coursing staat het Italiaantje zijn mannetje. Daar laat hij zijn jachtcapaciteiten zien.
 Een echt kameraadje voor het hele gezin.

Doordat het Italiaanse windhondje een fijne en gladde vacht heeft vraagt dit weinig onderhoud. Er gewoon met een vochtige zeem overwrijven is voldoende om het weinige losse haar te verwijderen. Tandverzorging is wel heel belangrijk en kan best goed opgevolgd worden door de eigenaar. Daarom is het ook belangrijk om van jongs af de tanden goed te leren poetsen zodat ze er later geen problemen van maken en zo tandsteen en ontstekingen (tanduitval)kunnen voorkomen worden  . 

Metingstand voor races                  Metingstand voor show

Klik hier om een tekst te typen.

Dit zijn de verschillen tussen de meting voor een een showhond of de meting voor een renhond.